Ce este Design Thinking și care sunt beneficiile utilizării metodei

Design Thinking este un proces cu care ne-am familiarizat puternic la Solver, deoarece îl folosim în proiectarea programelor creative de training. Este o metodă flexibilă și iterativă de rezolvare de probleme. Are aplicabilitate în designul de produse și servicii, definirea modelelor de business, design de strategii și se utilizează în orice tip de industrii.  

Design Thinking e o metodă utilizată de designeri de grafică, UX și UI, manageri de proiecte, ingineri de software, antreprenori, oameni de marketing și practic de oricine care vrea să găsească o soluție creativă la o problemă cu care se confruntă.

Am rezumat în acest articol ce este Design Thinking. Sper să te ajute să îți dai seama dacă îți e util și mai exact unde poți folosi acest proces în munca ta.  

Ce este Design Thinking?

Foarte pe scurt se poate spune că Design Thinking este o metodă inovativă de design.

Se deosebește de abordările trandiționale prin faptul că are în centru utilizatorul și vine la pachet cu un set de metode și tehnici împrumutate din trusa cu instrumente a designului, așa cum o definește Tim Brown, CEO al IDEO. În cadrul IDEO, Design Thinking a fost utilizat în diverse scopuri, de la realizarea unui nou design de mouse pentru Apple, la crearea unei experiențe de utilizator mai satisfăcătoare pentru clienții unei clinici medicale sau implementarea unei soluții pentru apă curată în sate sărace din Africa.

O listă cu diverse studii de caz care prezintă succesul metodei puteți găsi la linkul de mai jos:

https://theaccidentaldesignthinker.com/2017/09/16/40-design-thinking-success-stories/

 Procesul în 5 pași al Design Thinking

Procesul cel mai des urmat în Design Thinking este cel de mai jos. Are 5 etape nelineare și fiecare ghidează procesul spre rezultatul pe care îl dorim. Etapa de empatie și definire bifează partea de înțelegere a provocării și a nevoilor utilizatorilor finali. Etapa de ideație e crearea propriu-zisă a soluției. Prototiparea și testarea oferă soluției un format care poate fi pus în practică.

ce este design thinking

Design Thinking reunește ceea ce își doresc oamenii cu ceea ce este fezabil din punct de vedere tehnologic și viabil din punct de vedere economic. De asemenea, permite persoanelor care nu sunt instruite ca designeri să folosească instrumente creative pentru a aborda o gamă largă de provocări.

 

Exemple de instrumente utilizate în Design Thinking:
  • Vizualizarea este despre utilizarea imaginilor. Este o modalitate de a debloca o altă parte din creierul nostru, care ne permite să gândim nonverbal.
  • Journey mapping – este o metodă care se concentrează pe urmărirea “călătoriei” clientului pe măsură ce interacționează cu o organizație în timpul procesului de primire a unui serviciu sau a interacțiunii cu un produs, acordând o atenție specială elementelor emoționale.
  • Mind mapping – sunt folosite pentru a genera, vizualiza, structura și clasifica ideile pentru a căuta modele și informații care oferă criterii cheie de proiectare.
  • Prototiparea rapidă – e o tehnică care ne permite să facem noi idei abstracte tangibile partenerilor și clienților potențiali. Acestea includ storyboarding, scenarii de utilizator, și ilustrații de concept – toate acestea încurajând implicarea profundă a părților interesate pentru a oferi feedback.

Beneficiile Design Thinking

  • Aduce la suprafață unele nevoi ale utilizatorilor care de multe ori trec neobservate
  • Reduce riscul asociat lansării unor noi idei
  • Ajută organizațiile să învețe și să crească mai repede, prin faptul că încurajează testarea timpurie și feedbackul pentru a îmbunătăți soluțiile dezvoltate
  • Fragmentează problemele complexe și face mai facilă vizualizarea oportunităților
  • Reduce timpul petrecut în design și dezvoltare, așa că produsele pot ajunge mai repede pe piață
  • Echipa cu abilități mixte creează o soluție care rezolvă problema din multiple perspective

Scopul general al Design Thinking este să te ajute să proiectezi produse, servicii, procese, strategii, spații, arhitectură și experiențe mai bune. Te ajută să dezvolți soluții practice și inovatoare pentru problemele pe care le observi în departament sau companie. Este un proces relevant într-o paradigmă centrată pe utilizator, așa cum e cea a zilelor noastre.

Innovation Insights