ROME – mai mult decat un training, este o experienta

ROME – training experiential

Dezvoltat pe principiile invatarii experientiale, programul ROME, un produs 100% romanesc dezvoltat de noi, a reusit sa devina baza pentru trainingurile cu cel mai bun feedback si cu cele mai bune rezultate.

Ce este un training experiential?

“Aud si uit,

Vad si tin minte,

Fac si inteleg.”

-Confucius

Trainingul experiential bazat pe invatarea experientiala creeaza scenarii prin care participantii experimenteaza efectele unor comportamente, atitudini si alegeri fara sa existe consecintele din lumea reala. Procesul de baza care constituie fundamentul acestei invatari a fost atribuit ca dezvoltare lui David Kolb (1984) si arata precum in schema de mai jos:

invatarea experientiala

De ce este ROME un program experiential?

Pentru ca indeplineste caracteristicile urmatoare:

  • participantii la program sunt implicati activ, au un rol in cadrul simularii si au obiective clare de indeplinit
  • este organizat in jurul experientei participantilor
  • in cadrul Rome, exista o parte de debriefing in care se reflecta la situatia la care s-a participat si se formuleaza puncte de invatare si concepte de aplicat
  • se realizeaza un plan de punere in practica a conceptelor noi
  • invatarea e bazata pe perceptie, nu pe teorie – sunt stimulate abilitatile cursantilor de a motiva si explica un subiect

Cum se desfasoara programul experiential ROME?

La fel ca in orice alt training, intampinam cu mare drag participantii, facem cunostinta unii cu altii, setam asteptari si ne lamurim cu privire la ce vom face impreuna in timpul pe care il avem la dispozitie. Pana aici nimic nou, nu?

Dar deja simtim ca participantii sunt alfel, mai activi, mai curiosi, mai plini de buna dispozitie. De ce? Pentru ca i-am introdus intr-o altfel de atmosfera, simt ca pot sa discute liber, ca nu vor fi nevoiti sa stea cu caietul de notite in brate si sa scrie tot ce pot prinde, fara sa analizeze intre timp ceea ce se vorbeste. Pentru ca au aflat ca vom valorifica experienta lor si pentru ei, e un lucru important sa stie ca fac bine unele lucruri. Pentru ca au gasit pe mese niste materiale grozave, colorate, pline de informatii ciudate si abia asteapta sa vada ce e cu ele. 🙂

Participantii sunt impartiti in echipe. Fiecare echipa reprezinta o cetate din Roma Antica. Au sarcina de a construi cel mai mare oras, pentru a detine cea mai mare putere si a castiga respectul celorlalte orase.

Dam drumul programului… Incepem sa explicam contextul, care e obiectivul lor, care sunt regulile, care este modul de desfasurare. Le povestim de vremuri de demult in care totul era mai simplu, si abilitatile de baza – leadershipul, negocierea, planificarea, comunicarea– erau cele care te duceau pe culmile succesului. Hmmm, oare nu ar functiona si acum?!? Hai sa vedem daca asa este!

Timp de 8 runde cu negocieri, planificarea resurselor, delegare, gestionarea situatiilor de criza, toti participantii, de la cei de 20 de ani pana la cei cu nepotei acasa, sunt foarte implicati, nimeni nu sta pe margine. Toata lumea are sarcina lui, si 3 ore de joc trec pe nesimtite.

Cate concluzii, cate momente ‚Aha’! Mai toti participantii vor sa ne impartaseasca din experienta lor. Pe baza unor intrebari bine formulate, trainerul faciliteaza discutia astfel incat sa se ajunga la toate punctele de invatare stabilite si da ocazia tuturor sa se exprime. De exemplu: Ce a functionat cel mai bine? Cum putem sa transpunem acest comportament in mediul lucrativ? Cum putem incuraja asta in cadrul companiei?

La final, realizam un plan concret si consideram ca e printre singurele lucruri care trebuie sa ramana pe foaie dupa un training. Nu definitii, nu citate si teorii pe care nu le stim aplica. Ci pasi clari pentru a dezvolta si incuraja comportamente si atitudini experimentate deja in cursul zilei in cel mai practic mod posibil.

Ti-am starnit curiozitatea? Ia legatura cu noi, pentru mai multe detalii si chiar pentru un demo al programului.