Pentru un team building perfect

Oamenilor le plac povestile. Povestile ne fac sa evadam, ne fac sa ne scufundam cu totul intr-o alta lume si sa ne concentram doar pe ceea ce se intampla in acea lume magica. Naratiunile aduc beneficii nebanuite activitatilor de team building cum ar fi stabilirea contextului pentru activitati, creaza un puternic sentiment de apartenenta care motiveaza participantii, asigura imersiune in jocuri si nu in ultimul rand face ca tot programul sa fie mai distractiv.

Primul avantaj este acela ca se stabileste contextul pentru activitatile care urmeaza si se creeaza ceea ce englezul numeste „buy in”, adica accept si implicare din partea beneficiarului. Imaginati-va urmatorul scenariu: cineva va spune ca trebuie sa pescuiti niste bile de plastic dintr-un lac cu ajutorul unui minciog. Aveti 10 bile, iar intr-una dintre bile se afla un inel (tot de plastic). Suna fascinant? Si daca inainte sa vi se prezinte activitatea vi se spune ca faceti parte din fratia inelului care trebuie sa recupereze inelul din lacul fermecat? Suna mai bine? Fara acel „buy in” beneficiarii (pentru ca de fapt despre beneficiari vorbim) vor participa la activitati mai mult constransi decat de buna voie.

Practic odata cu naratiunea si stabilirea contextului se creaza si sentimentul de apartenenta. Intrati in lumea fermecata si aflati cine sunteti, cu ce va ocupati si care este motivul pentru care intreprindeti acele activitati. Daca aveti un motiv pentru care faceti un lucru acceptati misiunea mult mai usor si deveniti „proprietarul” misiunii. Practic asa se asigura motivarea participantilor pe intreaga durata a activitatilor. Ideal este sa existe o parte narativa inainte de fiecare activitate in primul rand pentru a explica „de ce-ul” si in al doilea rand sa se creeze motivatie constanta.

Un indicator al faptului ca te afli pe drumul cel bun cu team buildingul pe care il facilitezi este imersiunea beneficiarilor in activitatile intreprinse. Cea mai relevanta explicatie legata de acest ciudat dar frumos sentiment de imersiune am gasit-o la Csikszentmihalyi Mihaly, in descrierea starii de Flow.

Daca ar fi sa simplificam la extrem teoria Flow am putea spune ca ceea ce este prea simplu de realizat este plictisitor, iar ceea ce este prea dificil provoaca anxietate. Intre cele doua exista canalul Flow care corespunde starii de imersiune completa. Cu cat este mai inalta toleranta subiectului la anxietate cu atat este mai puternic sentimentul de imersiune, iar prin naratiunea poate diminua sentimentul de anxietate, astfel permitand experimentarea unor stari mai puternice si crearea unei experiente memorabile.

Totusi, sa nu uitam de componenta distractiva! Un team building decent ar trebui sa fie distractiv, iar naratiunile exceleaza si in acest caz. Cateodata ne place sa evadam pur si simplu, sa exploram o lume noua, sa descoperim noi provocari si poate sa fim inca odata copii.