5 metode simple de stimulare a creativității

  • 4 minute de citire

Unii oameni consideră creativitatea ca fiind ceva cu care ne naștem. Ei cred că nu toți o avem și că e nevoie de noroc pentru a veni cu idei creative. În sesiunile de training de creativitate, le dovedim că nu e așa. Desigur, puteți fi creativi în mod deliberat. Cum? Aplicând metode specifice pentru a inova. E important să vă folosiți mintea într-un mod conștient, ideile noi nu apar de nicăieri.

Pentru noi și pentru specialiștii în training de creativitate nu este vorba dacă “ești creativ sau nu”, ci “în ce fel ești creativ”? Și mai important, cum poți veni cu idei noi cel mai eficient? Ce poți face pentru a îți stimula creativitatea?

Citind mult, experimentând, dezvoltând training de creativitate și împărtășind idei, am ajuns la câteva metode preferate. Acestea sunt:

  • cititul în afara zonei de confort
  • căutarea inspirației în locuri noi
  • schimbarea modului în care ne raportăm la sarcini
  • exercițiul fizic
  • folosirea unui carnețel pentru idei.

Iată mai multe informații despre fiecare dintre ele:

1. Extinde lista cărților citite

Haruki Murakami a spus că “dacă citești doar cărțile pe care le citește toată lumea, nu te poți gândi decât la ceea ce se gândesc și ceilalți”. Cititul cărților cu subiecte noi și diverse îți va lărgi perspectiva. Îți va oferi și ocazia de a explora conexiuni unice între diverse subiecte și teme. Căută ceva diferit la librărie data viitoare, roagă oameni din alte domenii să îți recomande cărți și ieși cu cititul din zona ta de confort. Va aduce beneficii majore creativității tale.

2. Caută inspirația în locuri noi

Un spațiu vid nu ne permite să creăm. Așa că atunci când ne apucăm de un proiect, căutăm inspirație în lumea exterioară. Nu e vorba despre furt de idei, ci o modalitate de a vedea proiectul printr-o perspectivă nouă și de a găsi un punct de pornire în abordarea lui. Nu e ușor să știi unde să cauți inspirație, deoarece există prea multe informații în jurul nostru. Propunerea noastră: căutați în locuri atipice, nu cele care vă sunt la îndemână.

De exemplu, am avut nevoie de inspirație pentru o prezentare PowerPoint pentru training creativitate. Am tastat în Google search “PowerPoint templates”. Dar ne-am dat seama că vom avea ceva care arată asemănător cu ce fac toți ceilalți. În schimb, am tastat “art magazine layout”. Pentru a merge mai departe cu o temă, am încercat și cuvintele cheie “Dada movement”. Cu astfel de surse, în mintea noastră s-a deschis un set nou de idei extraordinare.

3. Schimbă modul de gândire

Nu putem fi creativi dacă mintea noastră este fixată într-un model care nu ne permite să găsim soluții. Putem rezolva acest lucru prin modificarea gândirii și în consecință, a limbajului folosit. Câteodată gândești și spui propoziții închise, cum ar fi “Nu pot …” sau “Nu știu …”. E un semnal clar că nu cauți într-adevăr o soluție.

Ca să îți schimbi perspectiva trebuie să folosești  afirmații de tip deschis, cum ar fi:

“Ce-ar fi dacă…?”

“Există întotdeauna o cale …”

“Care sunt soluțiile posibile aici …”

“Unde să încep…?”

“Cum fac ceilalți asta …?”

4. Pune-te în mișcare

Îndemnul nostru este simplu: dacă te simți blocat, ieși la o plimbare. Acest sfat se bazează pe patru experimente efectuate de cercetători ai Universității Stanford. Indiferent dacă se face în aer liber sau pe o bandă de alergare, mersul pe jos îmbunătățește generarea de idei noi dar adecvate. Efectul se extinde chiar și atunci când oamenii se așează pentru a-și face munca creativă la scurt timp după aceea. De asemenea, îți va îmbunătăți sănătatea în general dar și capacitatea de a efectua alte tipuri de activități mentale.

5. Folosește un carnețel pentru idei

Obișnuiește-te să ai la tine un carnețel și un pix oriunde ai fi. Poți utiliza și smartphone-ul sau alt dispozitiv dacă îți convine mai mult. Ideea e ca, oricând îți vine o idee să o notezi pe loc. O dată pe săptămână citește-le și vezi ce poți aplica. Acesta este un instrument la fel de puternic pe cât e de ușor de implementat. Este unul dintre modurile preferate ale unui coleg de-al nostru de a pune creativitatea în acțiune. I-am sustras carnețelul pentru a selecta câteva exemple, să vezi cum funcționează ideea pentru el:

“Includerea unor întrebări privind inovația în instrumentul de evaluare.”

“Training idea –  cum să creezi un loc de muncă meaningful”.

“Echipă de intervenție cu sarcini specifice pe proiect – pentru clientul Z.”

“DesignWorks – mai multe detalii.”

“Spațiu liber pentru desenat în handout training creativitate.”

“Guests –  evenimentul Creativity evenings.”

În concluzie, acestea sunt metodele noastre preferate: sunt simple și ne-am convins că dau rezultate. Cea mai importantă parte este să consideri că ești o persoană creativă. Dar, ca pentru orice alte abilități sau trăsături, este nevoie de muncă asiduă pentru a te perfecționa. În sesiunile de training de creativitate lucrăm cu instrumente practice și cu o abordare algoritmică ușor de aplicat atât de începători, cât și de veterani. În combinație cu un set de trucuri, cum ar fi cele de mai sus, poți fi capabil să inovezi ca un director de creativitate din Mad Men.

Referințe:

  • Graphic Design – course instructor: Dave Underwood, University of Colorado Boulder
  • The Innovator’s DNA: Mastering the Five Skills of Disruptive Innovators – by Clayton M. Christensen and Hal B. Gregersen
  • Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Invention – by Mihaly Csikszentmihalyi
  • Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition. Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking. – Oppezzo, M & Schwartz, D. 2014 – PDF link
Innovation